Opinie2021-07-20T21:14:02+01:00

We zetten mensenrechten steeds centraal

De rechten van de mens zijn zijn de basis voor een sterke samenleving. België is en moet een voorvechter blijven in het garanderen van vrijheid, gelijkheid en solidariteit voor iedereen door te bewijzen dat het respecteren van de mensenrechten en welvaart hand in hand kunnen gaan. We richten een onafhankelijk nationaal mensenrechteninstituut op dat beleidsbeslissingen en wetgeving toetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Op die manier geven we een moderne invulling aan deze rechten, die in tijden van populisme en opkomend nationalisme te veel onder druk komen te staan.

We organiseren een efficiënt openbaar vervoer voor iedereen

Het openbaar vervoer in België is een pijnpunt, zeker wanneer het op stiptheid en dienstverlening aankomt. Om de omslag te kunnen maken naar een échte duurzame samenleving is een efficiënt georganiseerd openbaar vervoer van cruciaal belang.

Het traject Kempen – Brussel, zowel vanuit Mol als vanuit Turnhout, is de lijn met de meeste vertragingen en de meeste afgeschafte treinen. De NMBS weet dit en toch blijkt er amper iets te veranderen. Het is alsof de pendelaars er maar beter aan kunnen gewoon worden. Dit is onaanvaardbaar.

Ik pendel zelf dagelijks met de trein van Geel naar Brussel voor mijn werk, ik weet dus maar al te goed wat de pendelaars uit de Kempen meemaken en moeten ondergaan. Onze Kempische bescheidenheid siert ons, maar zorgt er hier voor dat we door Brussel vergeten worden. Het is mijn ambitie om daar verandering in te brengen. De stiefmoederlijke behandeling van de Kempen op het vlak van openbaar vervoer moet gedaan zijn!

We maken een einde aan de wachttijden voor psychische hulp


Je mentale gezondheid zou niet mogen afhangen van het lot. Lieselotte pleit daarom voor een drastische herschikking van de financiering van de geestelijke gezondheidszorg zodat er meer geld naar preventie kan gaan. Experten en beleidsmakers weten dat deze omslag dringend nodig is en onderschrijven dat en toch, als je vandaag geholpen wil worden moet je het geluk hebben om een sterk netwerk en/of voldoende eigen middelen te hebben. Ons land zit bij de hoogste van Europa wat zelfmoord en psychische problemen betreft. Maar liefst één op vier Belgen krijgt te maken met ernstige psychische problemen. Iedereen moet de hulp krijgen die ze nodig hebben op de moment dat het nodig is. 


We zorgen ervoor dat geen enkel kind moet opgroeien in armoede

We hebben nood aan een sociaal beleid dat mensen uit de vicieuze cirkel van armoede krijgt. We nemen daarbij mensen in kwetsbaarheid bij de hand en we laten niet meer los tot ze de volgende stap kunnen zetten. We werken samen een traject op maat uit, dat rekening houdt met de specifieke situatie en met de talenten, noden en wensen van de persoon in kwetsbaarheid.

Mensen in kwetsbare situaties moeten automatisch de financiële en andere ondersteuning krijgen waar ze binnen onze sociale zekerheid recht op hebben. We investeren hiervoor in de juiste digitale toepassingen zodat er een einde komt aan het onnodige papierwerk en de zoektocht naar de juiste instantie voor de juiste hulp.

We trekken bovendien de belastingvrije som gestaag op tot aan de Europese armoedegrens. Dit is niet enkel een belastingverlaging voor iedereen en zorgt ervoor dat we het groeiend fenomeen van ‘working poor’ (mensen die werken maar op het einde van de maand toch niet toekomen) actief aanpakken.

About My Work

Phasellus non ante ac dui sagittis volutpat. Curabitur a quam nisl. Nam est elit, congue et quam id, laoreet consequat erat. Aenean porta placerat efficitur. Vestibulum et dictum massa, ac finibus turpis.

Recent Works

Recent Posts